Červená vína
Červené víno se vyrábí z modrých odrůd Révy vinné. Ve slupkách modrých odrůd se nacházejí barviva (Anthokyany).
Ihned po sklizni hroznů dochází k oddělování stopky (třapiny) od bobulí. V odborné vinařské terminologii se tomu říká odzrnění. Důležité je, aby celý proces proběhl velmi šetrně a nedošlo k poškození peciček, tedy uvolnění hořkých a olejovitých látek do vína. Konečný produkt odzrnění – mošt s narušenými bobulemi – je odborně nazýván rmut. Až potud je proces výroby stejný u bílých, růžových i červených vín.
Rmut v závislosti na typu vína a použité technologii kvasí po dobu 5 – 30 dní. Během tohoto období zároveň probíhá tzv. macerace, kdy se ze slupek hroznů uvolňují barviva, třísloviny a aromatické látky. Až poté se rmut lisuje.