VINAŘSTVÍ THAYA
Základní řady vína zrají v nerezových tancích. Hlavní vášní je ale víno v dubových sudech. THAYA má sudy z Francie a Rakouska, pro každou odrůdu a druh je jiná velikost, typ pálení i jiná doba sušení dřeva. Vinařství THAYA hospodaří na zhruba 105 ha vlastních vinic. Nacházejí se v bezprostředním okolí vinařství i v sousedních vinařských obcích – konkrétně jde o obce Hnanice, Šatov, Havraníky, Vrbovec a Dyjákovičky. Vinice sousedící s Národním parkem Podyjí jsou známé už od starověkých Římanů svojí jedinečnou sluneční polohou.
IDEÁLNÍ POLOHA VINIC PRO VÝROBU SKVĚLÝCH VÍN
Vinice leží ve vinařské podoblasti znojemské, regionu typickém chuťově plnými a svěžími víny. Vděčíme za to kromě staletí zkušeností našich předků také ideálním přírodním a klimatickým podmínkám. Je to právě řeka Dyje, která svým termoregulačním vlivem spolu se studenými větry z Českomoravské vrchoviny dává zdejším vínům nezaměnitelnou kořenitou chuť a plnost. Slunečné dny střídají na našich vinicích chladné noci. Díky tomu hrozny zrají sice pomaleji, zato si uchovávají aromatické látky a dosahují vysoké jakosti. Daří se tu prakticky všem odrůdám. Díky granitovému podloží a spraším s příměsí vápenatých jílů vynikají obzvlášť Veltlínské zelené, Sauvignon a Ryzlink.
ŘADA APRI
Nejlepší víno z ročníku. Kanec na vinětě (divočáci = latinsky apri) symbolizuje sílu, hrdost a mírnou divokost, kterou naleznete i v těchto lahvích. Zkuste třeba Pinot Noir z dubových sudů, který byl zařazen do prestižního Salonu vín. Tradičně Pinot noir a Chardonnay z našich nejlepších vinic.
ENOLOG JAKUB SMRČKA
Ačkoliv jednatřicetiletý Jakub Smrčka nepochází z vinařské rodiny, k vínu měl blízko už od dětství. Nakonec tento vztah proměnil v celoživotní vášeň. Vystudoval Vinařství a vinohradnictví na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity a pracoval jako šéf výroby v jednom z největších vinařství v České republice. Rukama mu každoročně proteklo 3,5 milionu litrů vína.
Svůj první ročník vyrobil už v roce 2011, to mu bylo pouhých 20 let. Ačkoliv fakt, že má práci za koníček zní trochu jako klišé, u Jakuba je to nezpochybnitelný fakt. Ve vinařství THAYA má na starosti víno od sběru prvních
hroznů až po láhev putující do skladu. Vína ochutnává prakticky každý den. Rodinu má plnou kuchařů, takže si uvědomuje, jak velkou roli hraje víno na jídelním stole. Úzce spolupracuje také s vinohradníkem Petrem Filou. Spolu konzultují datum sběru nebo řez, zkrátka každý krok, který víno formuje.
Rozvíjí víno i sebe, a proto se nebojí občas i experimentovat. Hlavně u vyšších řad nastavil pravidlo – každý ročník musí být o něco lepší než ten předchozí. Také proto mu Svaz vinařů v roce 2021 udělil jednu z nejvýznamnějších cen – vyhlásil ho enologem roku.
Stránka 1 z 1 - 9 položek celkem