VINAŘSTVÍ SV. BARBORA
Počátky vinařství se datují k roku 2017, kdy ve vinařství poprvé sklidili hrozny pod značkou sv. Barbora. Vinařství se nachází v samotném srdci bývalé hornické oblasti a navazuje na rodinné tradice pěstování révy vinné v Ratíškovicích. Celá oblast Ratíškovic i blízkého okolí byla v minulosti protkána nejen vinohrady, ale také hornickými šachtami, jejichž pozůstatky je na některých místech možné vidět dodnes. I z tohoto důvodu nese vinařství jméno patronky všech horníků sv. Barbory. Název Vinařství sv. Barbora znázorňuje propojení vinařství a bývalého hornictví zdejšího kraje.
VINOHRADY
Vinice se nacházejí ve viniční trati Hrubé pole - vinařská obec Ratíškovice. Vhodná struktura půdy spolu s teplým podnebím tzv. Moravské Sahary s minimálním množstvím srážek poskytují skvělý základ pro vyzrávání jak bílých tak modrých odrůd révy vinné. Vysadili cca 10,5 ha nových vinic, z nichž 3,6 ha mělo v roce 2017 první panenskou úrodu. Z bílých odrůd se objevuje Chardonnay, Hibernal, Muškát moravský, Pálava, Sylvánské zelené, Rulandské bílé, Tramín červený, Müller thurgau, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Sauvignon. Tyto bílé odrůdy doplňuje Zweigeltrebe, Merlot, Modrý potugal a Pinot noir.
TECHNOLOGIE VÝROBY VÍNA
Vinařství je technologicky zcela soběstačné. K výrobě vína jsou využívány nejmodernější technologie. Bílé odrůdy zrají v nerezových tancích s řízenou teplotou a nakvašení rmutů modrých odrůd probíhá v nerezových vinifikátorech. Červená vína jsou školena v dubových sudech. Vinařství Sv. Barbora se přiklání ke klasickým postupům zpracování hroznů a k přírodnímu způsobu kvašení vína a minimalizací použití ušlechtilých kvasinek. Díky tomu vznikají jedinečná vína typická svým typickým odrůdovým charakterem.
Stránka 1 z 1 - 11 položek celkem