VINAŘSTVÍ FUČÍK PETR
Ve Vinařství Fučík vychází z výrobních postupů získaných a ověřených předchozími generacemi vinařů, jejichž základním principem je zachovat přírodními postupy ve víně to, co získal hrozen ve vinici. Při výrobě vín proto zásadně nepoužívají žádné umělé či nepřírodní látky.
Základem výroby vína je zdravý a vyzrálý hrozen. Ten je „hýčkán“. Sběr hroznů probíhá zásadně ručně, protože je to vůči hroznům šetrnější než sbírání strojem a umožňuje už ve vinici vybírat správné hrozny pro velká vína. Vinice se nacházejí přímo v Mikulově, pouze několik stovek metrů od vinařství, což umožňuje rychlé zpracování hroznů.
Po šetrném zpracování hroznů v mlýnkoodstopkovači hrozny macerují ve speciálních maceračních nádobách a teprve poté jsou hrozny lisovány. Následně dozorují alkoholovou fermentaci tak, aby zachovali ve víně přirozené aromatické látky. Po prvním stočení již do vína prakticky nezasahují a víno nechávají samovolně se projevit. Víno zraje při ležení na jemných kalech pomocí metody batonage nebo ještě přísnější metody sur-lie. Se sírou pracují pouze tam, kde je to nezbytně nutné a víno tak zraje prakticky úplně bez síry.
Takto přirozeně vyvinutá vína po lahvování nechávají ještě 3–12 měsíců scelit a odpočinout si, než se dostanou k zákazníkům. Vína jsou připravena tak, aby poté několik let přirozeně zrála v lahvi do nádherných rozměrů.
Stránka 1 z 1 - 6 položek celkem