Šumivá a perlivá vína
Šumivé víno nebo sekt je název pro vína, která jsou vyráběná primárním nebo sekundárním kvašením vína či vinného moštu. Šumivá vína mají uzávěr z korku ve tvaru "hříbku". Označení "sekt" se používá od 18. století a je převzato z Německa. Často se zaměňuje sekt a Champagne. (Označením Champagne se mohou označovat pouze vína ze stejnojmenné oblasti - Champagne pouze z odrůd: Chardonnay, Pinot Noir (Rulandské modré) a Pinot Meunier (Mlynářka). Chráněnou značkou se stalo "Champagne" v roce 1908).
Frizzante – (jemně perlivé) kde je maximální tlak v lahvi 2,5 baru.
Spumante – (perlivé) minimální tlak je 3 bary.
Rozdělení šumivých vín podle obsahu cukru:
Brut nature – Obsah cukru je nižší než 3 g na 1 litr. Údaj lze užít pouze na produkty, kterým po druhotném kvašení nebyl dodán žádný cukr.
Extra brut – Obsah cukru se pohybuje mezi 0 a 6 g na 1 litr.
Brut – Obsah cukru je nižší než 12 g na 1 litr.
Extra dry – Obsah cukru se pohybuje mezi 12 a 17 g na 1 litr.
Dry – Obsah cukru se pohybuje mezi 17 a 32 g na 1 litr.
Demi-sec – Obsah cukru se pohybuje mezi 32 a 50 g na 1 litr.
Doux – Obsah cukru je vyšší než 50 g na 1 litr.