Prosecco a šumivá vína z Itálie
Prosecco je šumivé víno, které pochází z okolí Benátek na severu Itálie. Konkrétně ze dvou regionů: Veneto a Friuli. Od roku 2019 je tato oblast na seznamu světového dědictví UNESCO. Prosecco se vyrábí z odrůdy Glera. Povoleny jsou příměsi až do 15 % z odrůd Bianchetty, Verdisa a Perery. U Prosecca DOCG je maximální povolený výnos hroznů z vinic 13,5 t/ha. Mnohem více informací a zajímavostí o Proseccu najdete v našem článku.
Prosecco DOC je základním Proseccem. Často jeho lahve mají modrou etiketu. Pochází z rovnatějších poloh s nižší nadmořskou výškou. Při sklizni se většinou používá mechanizace.
Prosecco DOCG je to nejlepší Prosecco z oblasti měst Valdobbiadene a Conegliano. U této kategorie je maximální povolený výnos hroznů z vinic 13,5 t/ha. Často jeho lahve mají zlatohnědou etiketu. Sběr hroznů probíhá starou dobrou metodou - ručně.
Dále bychom Prosecco mohli dělit ještě na Frizzante a Spumante.
Frizzante – (jemně perlivé) maximální tlak je 2,5 baru. Lahve mají korek, který je zajištěný provázkem nebo mají šroubovací uzávěr. Jedná se o levnější a jednodušší Prosecca, proto Prosecca DOCG nebudou nikdy vyrobena jako Frizzante.
Spumante – (perlivé) minimální tlak je 3 bary. Prosecca mají klasickou korkovou zátku ve tvaru hříbku zajištěnou agrafou.
Rozdělení šumivých vín podle obsahu cukru:
Brut nature – Obsah cukru je nižší než 3 g na 1 litr. Údaj lze užít pouze na produkty, kterým po druhotném kvašení nebyl dodán žádný cukr.
Extra brut – Obsah cukru se pohybuje mezi 0 a 6 g na 1 litr.
Brut – Obsah cukru je nižší než 12 g na 1 litr.
Extra dry – Obsah cukru se pohybuje mezi 12 a 17 g na 1 litr.
Dry – Obsah cukru se pohybuje mezi 17 a 32 g na 1 litr.
Demi-sec – Obsah cukru se pohybuje mezi 32 a 50 g na 1 litr.
Doux – Obsah cukru je vyšší než 50 g na 1 litr.