Fortifikovaná vína
Fortifikovaná vína (likérová vína, dolihovaná vína) je druh vína, do kterého byly přidány destilované lihoviny, jako je brandy (vínovice). Během kvašení se do vína naleje vinná pálenka (70 % neutrální alkohol), která okamžitě kvašení zastaví. Tento proces obohacuje víno, zvyšuje jeho obsah alkoholu a dává mu jedinečný chuťový profil. Často užívají samotná jako nápoj po večeři, ale lze je použít i při vaření, aby omáčkám a pokrmům dodaly hloubku a chuť.
4 položek celkem
Jistě znáte zástupce fortifikovaných vín:
- Sherry: Víno vyrobené v jižním Španělsku, známé pro svou oříškovou a lehce nasládlou chuť.
- Portské: Víno vyrobené v Portugalsku, známé pro svou sladkou a bohatou chuť. Existuje několik druhů portského - RUBY, TAWNY a VINTAGE.
- Marsala: Víno vyrobené na Sicílii v Itálii, známé pro svou sladkou a pikantní chuť.
- Vermut: Obohacené víno ochucené rostlinnými látkami, běžně používané jako přísada do koktejlů.
- Madeira: Víno vyrobené na Madeiře v Portugalsku, známé pro svou ořechovou, karamelizovanou chuť.